Dieta MIND ar putea reduce riscul de demență, indiferent de momentul în care începi să o urmezi
Conform unui studiu recent, dieta MIND poate ajuta la reducerea riscului de dezvoltare a demenței, inclusiv a bolii Alzheimer, chiar și dacă este începută mai târziu în viață. În 2021, aproximativ 57 de milioane de oameni din întreaga lume trăiau cu demență, dintre care 60-70% erau cazuri de Alzheimer. Dieta MIND a fost dezvoltată în 2015 de cercetători de la Rush University Medical Center și mai multe studii anterioare au asociat acest stil alimentar cu un risc redus de demență.
Studiul a fost prezentat la NUTRITION 2025, întâlnirea anuală a American Society for Nutrition, și arată că beneficiile acestei diete au fost observate în special la participanții care s-au identificat ca fiind afro-americani, latini sau albi. Cercetătorii au analizat datele dietetice de la aproape 93.000 de adulți din SUA cu vârste cuprinse între 45 și 75 de ani, care au participat la Multiethnic Cohort Study, început în anii 1990.
Participanții proveneau din cinci grupuri rasiale și etnice: afro-americani, latini, albi, hawaieni nativi și asiatici americani. Fiecare participant a fost evaluat în funcție de respectarea principiilor dietei MIND, pe baza unui chestionar de frecvență alimentară completat la începutul studiului și din nou după 10 ani. Dieta MIND include 10 grupuri de alimente benefice pentru creier și 5 grupuri de alimente dăunătoare.
La finalul studiului, cercetătorii au constatat că participanții cu cele mai mari scoruri ale dietei MIND la începutul studiului aveau un risc cu 9% mai mic de a dezvolta demență. Acest risc redus a crescut la 13% pentru participanții care se identificau ca fiind albi, latini sau afro-americani. Studiile anterioare au fost realizate în principal pe populații albe, iar acest studiu confirmă asocierea protectoare într-o populație mai diversificată.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că participanții care au îmbunătățit respectarea dietei MIND pe parcursul celor 10 ani — inclusiv cei care la început nu urmau îndeaproape acest model alimentar — și-au redus riscul de demență cu 25% comparativ cu cei ale căror scoruri MIND au scăzut. Aceasta sugerează că adoptarea unui stil alimentar sănătos la vârste medii sau mai înaintate poate preveni Alzheimer și demențele asociate.
Pe măsură ce povara demenței crește și tratamentele farmacologice sunt încă foarte limitate, reducerea factorilor de risc modificabili pentru a preveni boala este o prioritate de sănătate publică. Cercetătorii intenționează să exploreze componentele individuale ale dietei pentru a captura mai bine modelele dietetice sănătoase adaptate etnic.
În plus, specialiștii în nutriție sugerează că persoanele care doresc să încerce dieta MIND ar trebui să se consulte cu un dietetician înregistrat pentru a înțelege cum aceste modele alimentare pot fi benefice pentru nevoile, obiectivele și preferințele lor. Printre recomandările pentru integrarea componentelor dietei MIND se numără consumul de fructe de pădure, legume verzi, nuci, leguminoase, legume non-amidonoase, cereale integrale, pește gras și ulei de măsline de înaltă calitate.


