Skip to main content

Alcoolul și cancerul: o conexiune periculoasă care amplifică riscul de tumori

Consumul de alcool este una dintre principalele cauze ale cancerului în Europa, iar experții subliniază necesitatea unor politici guvernamentale mai stricte pentru a preveni mii de cazuri și decese anual.

Potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului (IARC), alcoolul a fost responsabil pentru peste 111.000 de cazuri noi de cancer în Uniunea Europeană în 2020, regiunea cu cel mai mare consum de alcool din lume. La nivel global, acest număr a ajuns la aproximativ 741.000 de cazuri, bărbații reprezentând aproape 70% dintre noile diagnostice.

Decesele premature cauzate de cancere legate de alcool au avut un cost de 4,58 miliarde de euro în 2018, conform OMS. Dr. Gundo Weiler, responsabil cu prevenția și promovarea sănătății în cadrul biroului OMS Europa, a declarat: „Regiunea europeană plătește un preț mult prea mare pentru consumul de alcool: cancere prevenibile, familii distruse și costuri uriașe pentru contribuabili.”

IARC a clasificat alcoolul drept cancerigen încă din 1988, iar cercetările arată că acesta crește riscul pentru cel puțin șapte tipuri de cancer: cavitatea bucală, faringe, laringe, esofag, ficat, colon și sân la femei. Mecanismele prin care alcoolul poate provoca cancer includ modificări ale nivelului de hormoni, schimbări în microbiomul intestinal și deteriorarea ADN-ului cauzată de stresul oxidativ și acetaldehida, un metabolit al etanolului. Reducerea sau renunțarea la alcool scade semnificativ riscul de cancer.

Chiar și consumul moderat (sub două băuturi alcoolice pe zi) a fost responsabil pentru peste 100.000 de cazuri noi de cancer la nivel global în 2020, iar cele mai multe cazuri de cancer legate de alcool apar în cazul consumului „riscant” (2-6 băuturi/zi) și „excesiv” (peste 6 băuturi/zi).

Raportul IARC a evaluat pentru prima dată beneficiile potențiale ale prevenirii cancerului prin politici publice legate de consumul de alcool. Agenția recomandă creșterea taxelor și a prețurilor minime pentru băuturi alcoolice, ridicarea vârstei legale pentru consumul de alcool, limitarea densității comercianților de alcool, restricționarea programului de vânzare, interzicerea marketingului pentru alcool și vânzarea controlată de stat a băuturilor alcoolice.

Aceste măsuri pot reduce consumul și riscul de cancer. Un studiu din 2021 a arătat că dublarea accizelor pe alcool ar fi putut preveni 6% din noile cazuri și decese asociate alcoolului în regiunea europeană a OMS în 2019. Dr. Béatrice Lauby-Secretan, adjunctă a IARC pentru sinteza dovezilor și clasificare, a declarat: „Este esențial să conștientizăm riscurile alcoolului și faptul că nu există un nivel sigur de consum.”

Informații suplimentare despre impactul alcoolului asupra sănătății pot fi găsite pe analizamea.ro, unde sunt prezentate studii și date relevante pentru conștientizarea consumului responsabil.

Pentru a înțelege mai bine statisticile și efectele pe termen lung ale consumului de alcool, vizitați analizamea.ro pentru resurse utile și informații actualizate.