Skip to main content

Brânza ar putea fi sursa coșmarurilor tale: Iată explicația

Un studiu recent sugerează că brânza ar putea fi responsabilă pentru coșmarurile tale. Cercetările estimează că aproximativ 56% dintre persoanele din Statele Unite și 31% din Europa de Vest suferă de tulburări de somn. Studii anterioare au arătat că aproximativ 5% dintre adulți au coșmaruri frecvente.

Există numeroase cauze cunoscute ale coșmarurilor, inclusiv unele legate de alimentație. Un nou studiu a descoperit că consumul excesiv de produse lactate, în special pentru persoanele care sunt intolerante la lactoză, poate provoca coșmaruri și perturbări ale somnului. Aproximativ 85% dintre adulți au avut un coșmar cel puțin o dată pe an, iar 5% experimentează coșmaruri frecvente.

Medicamentele, consumul de droguri ilegale și alcoolul pot, de asemenea, provoca coșmaruri. De asemenea, mâncatul înainte de culcare poate crește riscul de a avea coșmaruri. Tore Nielsen, profesor la Universitatea din Montréal și director al Laboratorului de Vis și Coșmar, a declarat că intervențiile pentru îmbunătățirea somnului pot contribui la combaterea problemelor legate de somn.

Nielsen este autorul principal al unui studiu publicat în revista Frontiers in Psychology, care a constatat că consumul excesiv de produse lactate, în special pentru cei care sunt intoleranți la lactoză, poate fi legat de coșmaruri și calitatea slabă a somnului. Cercetătorii au recrutat peste 1.000 de studenți de la Universitatea MacEwan din Canada, care au fost întrebați despre calitatea somnului, visele și coșmarurile lor, precum și despre intoleranțele alimentare și alergiile.

Analizând datele, cercetătorii au descoperit că intoleranța la lactoză este asociată cu simptome gastrointestinale, coșmaruri și calitate slabă a somnului. Nielsen a explicat că intoleranța la lactoză și alergiile alimentare erau cunoscute anterior ca fiind factori care pot provoca coșmaruri. „Îmbunătățirea severității intoleranței la lactoză ar putea fi folosită pentru a diminua severitatea sau a preveni coșmarurile”, a adăugat el.

Inderpal Randhawa, medic specialist în alergii și imunologie, a comentat că acest studiu oferă o explorare interesantă a modului în care intoleranțele alimentare pot influența nu doar calitatea somnului, ci și conținutul și tonul emoțional al viselor. „Calitatea somnului este strâns legată de sănătatea mentală și fizică”, a explicat Randhawa.

Richard, un dietetician înregistrat, a oferit câteva sfaturi pentru persoanele care ar putea avea intoleranțe alimentare: să încerce să termine cina cu 2-3 ore înainte de culcare, să evite alimentele picante, alcoolul și cafeina aproape de ora de somn, și să opteze pentru mese echilibrate. De asemenea, a sugerat păstrarea unui jurnal alimentar pentru a observa eventualele asocieri între alimentație, vise și calitatea somnului.

Acest studiu subliniază importanța alegerilor dietetice, care ar putea avea un impact semnificativ asupra viselor nocturne. „Revenind la un stil de alimentație sănătos, ar putea fi benefic pentru viața voastră de vis”, a concluzionat Nielsen.