Skip to main content

Compușii din nuci, legume și fructe ar putea reduce riscul de diabet și afecțiuni cardiace

Consumul de alimente pe bază de plante ar putea ajuta la reducerea riscului pentru afecțiuni precum diabetul și bolile cardiace. Diabetul de tip 2 crește riscul de a dezvolta boli cardiace, iar dieta și stilul de viață influențează riscul acestor condiții. O dietă sănătoasă, bogată în alimente pe bază de plante, este cunoscută pentru prevenirea sau întârzierea ambelor afecțiuni.

Un studiu de mari dimensiuni a descoperit că aceste efecte benefice ar putea fi datorate fitosterolilor, compuși vegetali care ajută la inhibarea absorbției colesterolului din dietă. Persoanele care au consumat o dietă bogată în fitosteroli au avut un risc cu 9% mai mic de a dezvolta boli cardiace și cu 8% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 comparativ cu cei care nu au consumat aceste substanțe.

Numărul persoanelor cu diabet de tip 2 este în creștere la nivel mondial. Conform Federației Internaționale a Diabetului, 1 din 9 adulți din întreaga lume trăiește în prezent cu această afecțiune, iar până în 2050, va fi 1 din 8. În Statele Unite, numerele sunt și mai mari, cu peste 1 din 7 adulți afectați de diabet de tip 2, și mai mult de un sfert din cei cu vârsta peste 65 de ani.

Studiul a analizat datele de la peste 200.000 de adulți din SUA, majoritatea fiind asistente medicale sau alți profesioniști din domeniul sănătății, dintre care aproape 80% erau femei. Datele au fost colectate pe o perioadă de până la 36 de ani, timp în care mai mult de 20.000 de participanți au dezvoltat diabet, iar aproape 16.000 au fost diagnosticați cu boli cardiace. Toți participanții au completat chestionare privind frecvența alimentară, din care cercetătorii au evaluat aportul lor de fitosteroli.

Participanții au fost împărțiți în cinci grupuri, în funcție de aportul de fitosteroli în dietă. Cei din grupul cu cel mai mare aport au consumat aproximativ 4-5 porții de legume, 2-3 porții de fructe, două porții de cereale integrale și o jumătate de porție de nuci pe zi. Persoanele din cel mai bun grup de aport de fitosteroli au avut un risc cu 9% mai mic de a dezvolta boli cardiace și cu 8% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 comparativ cu cei din grupul cu cel mai mic aport.

Fitosterolii sunt compuși asemănători colesterolului care inhibă absorbția colesterolului în intestin, ceea ce poate reduce nivelul acestuia în sânge. Aceștia se regăsesc în toate alimentele vegetale, cu cele mai mari concentrații în uleiurile vegetale nerafinate, precum uleiul de porumb, floarea-soarelui, soia și măsline. Nucile, semințele, cerealele integrale și leguminoasele sunt, de asemenea, surse bune de fitosteroli.

Adăugarea avocado-urilor, broccoli-ului, conopidei, fructelor de pasiune, zmeurei și portocalelor în dietă poate ajuta la creșterea aportului de fitosteroli. Cu toate acestea, chiar și cu o dietă bogată în plante, este destul de greu de atins aportul zilnic de 2 g de fitosteroli recomandat în studiile clinice pentru o reducere semnificativă a colesterolului LDL.

Este considerat că aportul de fitosteroli din alimentele consumate ar putea fi insuficient pentru a avea efecte semnificative asupra colesterolului. De exemplu, în dietele omnivore, aportul este estimat între 200 și 400 mg pe zi, iar acesta poate crește de două ori în dietele vegane sau vegetariene. Alimentele care sunt suplimentate cu fitosteroli sau stanoli (de obicei, ca spread-uri fortificate și băuturi lactate) pot crește aportul la 0.75 – 2 g pe porție. Acestea pot fi, de asemenea, luate ca suplimente.

Este important de menționat că, pentru persoanele cu niveluri crescute de colesterol, fitosterolii pot reduce colesterolul LDL din sânge. Aceștia nu trebuie să fie considerați un substitut pentru medicamentele care scad colesterolul și nu sunt recomandați pentru persoanele cu niveluri normale de colesterol, în timpul sarcinii, alăptării sau pentru copiii sub cinci ani.