Cazurile de cancer colorectal și alte tipuri de cancer gastrointestinal în rândul tinerilor
Cazurile de cancer colorectal și alte tipuri de cancer gastrointestinal sunt în creștere în rândul persoanelor sub 50 de ani. Deși vârsta înaintată este cel mai mare factor de risc pentru toate tipurile de cancer, cu majoritatea cazurilor diagnosticate la persoanele peste 60 de ani, există o creștere rapidă a cancerelor digestive la tineri la nivel mondial. Cancerul colorectal de debut precoce este acum principala cauză de decese cauzate de cancer în rândul bărbaților și a doua cauză în rândul femeilor în Statele Unite.
Cauza exactă a acestei creșteri este necunoscută, dar un studiu recent publicat în British Journal of Surgery sugerează că obezitatea, dieta de tip occidental, boala hepatică grasă nonalcoolică, fumatul, consumul excesiv de alcool și chiar expunerea la microplastice ar putea contribui la această tendință. Un alt studiu publicat în Nature Medicine estimează că, fără intervenții timpurii, ar putea apărea până la 15,6 milioane de cazuri de cancer gastric în următoarele decenii, majoritatea atribuite infecției cu bacteria comună Helicobacter pylori.
Analizând datele din perioada 2010-2019, s-a observat o creștere de 14,8% a cazurilor de cancer colorectal de debut precoce în Statele Unite, iar ratele sunt în creștere la nivel mondial. Review-ul sugerează că factorii de mediu, dieta și stilul de viață ar putea fi responsabili pentru această creștere.
Un studiu realizat în 20 de țări europene a arătat o creștere de aproape 8% a cancerelor colorectal în rândul persoanelor cu vârste între 20 și 29 de ani, aproape 5% pentru cei cu vârste între 30 și 39 de ani și 1,6% în rândul celor între 40 și 49 de ani, între 2004 și 2016. De asemenea, datele de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA au arătat o creștere de 333% a incidenței cancerelor colorectale în rândul tinerilor cu vârste între 15-19 ani și o creștere de 185% în rândul celor cu vârste între 20 și 24 de ani.
Deși aceste creșteri procentuale sunt semnificative, cercetătorii subliniază că numărul absolut de diagnostice de cancer în rândul celor sub 50 de ani este mult mai mic comparativ cu persoanele mai în vârstă. Este nevoie de o conștientizare și intervenții țintite, în special în rândul grupurilor de vârstă mai tinere.
Un expert sugerează că trebuie crescută conștientizarea publicului cu privire la faptul că cancerul gastrointestinal este acum principala cauză de decese cauzate de cancer în rândul bărbaților sub 50 de ani și a doua cauză în rândul femeilor. A fost redusă vârsta de screening la 45 de ani, dar ar putea fi necesară o reducere suplimentară la 40 de ani, având în vedere creșterea disproporționată a cazurilor în rândul persoanelor de culoare și hispanice comparativ cu albii non-hispanici.
Cercetările continuă pentru a determina modul în care pot fi adaptate programele de screening pentru persoanele mai tinere care prezintă cel mai mare risc de a dezvolta cancer colorectal de debut precoce. Comportamentele sănătoase, cum ar fi evitarea fumatului, consumul moderat de alcool, limitarea consumului de carne roșie, tratamentul deficienței de vitamina D și menținerea activității fizice, pot reduce riscul de dezvoltare a cancerului colorectal.


