Dieta DASH adaptată ar putea să scadă tensiunea arterială la persoanele cu diabet de tip 2
O formă modificată a dietei DASH poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, conform unei cercetări recente. Multe persoane cu diabet se confruntă și cu hipertensiune arterială, având nevoi nutriționale specifice. Un studiu a constatat că reducerea consumului de sodiu și urmarea unei versiuni adaptate a dietei DASH a contribuit la scăderea tensiunii arteriale la participanții cu diabet de tip 2.
Scăderea observată a tensiunii arteriale a fost în principal rezultatul reducerii consumului de sodiu. Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) este cunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătății inimii. Cu toate acestea, dieta originală nu ia în considerare nevoile nutriționale unice ale persoanelor cu diabet de tip 2. De aceea, cercetătorii au dezvoltat dieta „DASH4D”, care este similară cu dieta DASH, dar care se concentrează pe necesitățile adulților cu diabet de tip 2, fiind, de exemplu, mai săracă în carbohidrați.
Cercetarea a inclus un studiu clinic randomizat cu 102 adulți cu diabet de tip 2, ale căror valori ale tensiunii arteriale sistolice erau între 120 și 159 mmHg. Participanții au fost considerați având diabet de tip 2 dacă aveau un hemoglobină A1C de 6,5% sau mai mare, utilizau medicamente pentru tratamentul diabetului sau ambele. Participanții aveau o vârstă medie de 66 de ani, iar aproximativ două treimi dintre aceștia foloseau cel puțin două medicamente pentru a reduce tensiunea arterială.
Cercetătorii au asignat participanților patru diete diferite, fiecare pentru o perioadă de cinci săptămâni. Una dintre diete a fost dieta DASH4D cu sodiu redus, iar alta a fost dieta DASH4D cu sodiu mai ridicat. Celelalte două diete erau diete de comparație, una cu sodiu redus și cealaltă cu sodiu mai ridicat, similare cu consumul adulților cu diabet din Statele Unite. Participanții au primit alimentele pentru dietele lor desemnate și nu aveau voie să consume alimente din alte surse în afară de cele furnizate de studiu.
În timpul studiului, participanții nu au pierdut în greutate. Cercetătorii au măsurat tensiunea arterială sistolică în ultimele două săptămâni ale fiecărei intervenții dietetice. De asemenea, au monitorizat evenimentele adverse, cum ar fi valorile foarte ridicate ale tensiunii arteriale. Participanții și-au raportat cât de bine au respectat dietele, dar cercetătorii au efectuat și un test de excreție urinară de 24 de ore în săptămânile patru sau cinci pentru a verifica nivelurile de sodiu, creatinină și potasiu.
Rezultatele au arătat că scăderea tensiunii arteriale a fost mai evidentă în primele trei săptămâni de dietă. Dieta DASH4D cu sodiu redus a arătat o scădere mai mare a tensiunii arteriale comparativ cu dieta de comparație cu sodiu mai ridicat. Diferența medie a tensiunii arteriale sistolice între cele două grupuri a fost de 4,6 mmHg, iar diferența medie a tensiunii arteriale diastolice a fost de 2,3 mmHg.
Studiul subliniază că o dietă DASH4D săracă în sodiu a dus la o reducere semnificativă din punct de vedere statistic și clinic a tensiunii arteriale. Reducerea sodiului a avut un impact mai mare asupra tensiunii arteriale decât dieta DASH4D. De asemenea, s-a constatat că acceptabilitatea și respectarea dietei cu sodiu redus au fost ridicate, sugerând că, cu o îndrumare adecvată și acces la mese pregătite, aceste obiective dietetice sunt fezabile în practică.
Cercetătorii recunosc că studiul a inclus un număr mic de participanți și s-a axat pe un subgrup specific, limitând astfel generalizabilitatea rezultatelor. Majoritatea participanților erau de culoare, iar două treimi dintre aceștia erau femei, oferind informații importante despre acest grup expus riscurilor. Intervențiile dietetice au durat fiecare doar cinci săptămâni, iar un studiu pe termen lung ar putea fi benefic pentru continuarea cercetărilor.
Cercetătorii subliniază necesitatea de a face dietele sănătoase, sărace în sodiu, accesibile și adaptate diferitelor culturi. De asemenea, sugerează că ar putea fi greu de redus consumul de sodiu la doar 1.500 mg pe zi, iar viitoarele cercetări ar trebui să includă studii de implementare în comunități.
Rezultatul sugerează că planul alimentar DASH4D, combinat cu consumul redus de sodiu, ajută la reducerea tensiunii arteriale la persoanele cu diabet de tip 2. O reducere de cinci mmHg a tensiunii arteriale sistolice poate diminua riscul de accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și evenimente cardiovasculare, contribuind și la îmbunătățirea rezultatelor renale.


