O dietă vegană săracă în grăsimi poate fi mai eficientă pentru slăbire decât dieta mediteraneană
Un nou studiu analizează motivul pentru care dietele vegane sărace în grăsimi ar putea fi mai eficiente pentru slăbire comparativ cu dietele mediteraneene. Sarcina acidă dietetică se referă la modul în care tiparele alimentare ale unei persoane contribuie la echilibrul acid-bazic din organism. Cercetările sunt în curs de desfășurare cu privire la sarcina acidă dietetică și impactul acesteia asupra sănătății. O analiză recentă a constatat că urmare a unei diete vegane sărace în grăsimi poate reduce sarcina acidă dietetică, iar acest efect ar putea ajuta la slăbire.
O sarcină acidă dietetică ridicată poate fi potențial periculoasă și poate afecta funcția renală și greutatea corporală. O analiză secundară publicată în Frontiers in Nutrition a explorat modul în care o dietă vegană săracă în grăsimi afectează sarcina acidă dietetică și cum aceasta se corelează cu schimbările de greutate. Cercetătorii au descoperit că, comparativ cu dieta mediteraneană, o dietă vegană săracă în grăsimi a dus la o sarcină acidă dietetică mai scăzută.
Rezultatele sugerează că scăderea sarcinii acide dietetice prin această dietă poate ajuta la slăbire. Anumite alimente contribuie la o sarcină acidă dietetică mai mare, în timp ce altele o reduc. Hana Kahleova, MD, PhD, a explicat că produsele animale, inclusiv carne, pește, ouă și brânză, determină organismul să producă mai mult acid, crescând sarcina acidă dietetică, care este asociată cu inflamația cronică ce afectează metabolismul și poate duce la creșterea greutății corporale. Pe de altă parte, dietele pe bază de plante, care sunt mai alcaline, sunt asociate cu slăbirea, îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale.
Această cercetare a fost o analiză secundară a unui studiu anterior care a implicat participanți adulți supraponderali care au urmat dieta mediteraneană și o dietă vegană săracă în grăsimi. În cadrul analizei actuale, cercetătorii au dorit să examineze sarcina acidă dietetică în aceste diete și cum aceasta s-a corelat cu greutatea. Studiul original a inclus 62 de adulți supraponderali, care au fost împărțiți în două grupuri. Un grup a urmat dieta mediteraneană, iar celălalt a urmat o dietă vegană săracă în grăsimi timp de 16 săptămâni. După o pauză de 4 săptămâni, grupurile au schimbat dieta. Participanții au ținut un jurnal alimentar și cercetătorii au avut date despre activitatea fizică și compoziția corporală.
Cercetătorii au folosit două sisteme de punctaj pentru a calcula sarcina acidă dietetică a participanților. O estimare ia în considerare cinci nutrienți, iar cealaltă ia în calcul și greutatea și înălțimea. În general, scorurile sarcinii acide dietetice au scăzut în cadrul dietei vegane sărace în grăsimi, dar au rămas constante în cazul dietei mediteraneene. Participanții au pierdut greutate, probabil în principal din cauza scăderii grăsimii corporale, în timp ce nu au pierdut greutate în cadrul dietei mediteraneene. De asemenea, cercetătorii au constatat că schimbările în sarcina acidă dietetică au fost asociate pozitiv cu schimbările de greutate. Astfel, o scădere a sarcinii acide dietetice a fost asociată cu o scădere a greutății corporale.
Asociațiile au scăzut atunci când cercetătorii au ajustat pentru „schimbările în aportul de energie” în primele 16 săptămâni ale studiului. Totuși, în cele 16 săptămâni ulterioare, asociațiile au rămas semnificative chiar și după ajustare. Prin urmare, cercetătorii concluzionează că „comparativ cu dieta mediteraneană, sarcina acidă dietetică a scăzut semnificativ în cadrul dietei vegane și a fost asociată cu slăbirea, independent de aportul energetic.”
Această cercetare are anumite limitări. Studiul original a avut limitări precum un număr mic de participanți, o perioadă de intervenție scurtă și date dintr-un singur centru. Totuși, cercetătorii remarcă faptul că timpul petrecut pe fiecare dietă a fost suficient pentru a permite adaptarea. Deoarece participanții au fost voluntari, autorii recunosc că eșantionul studiului „s-ar putea să nu reprezinte populația generală.” O altă limitare majoră a fost că analiza s-a bazat pe rapoartele dietetice ale participanților, iar datele despre activitatea fizică au fost, de asemenea, raportate de participanți.
Cercetătorii recunosc, de asemenea, riscul de pierdere a participanților în studiile despre dietă, 16% dintre participanți nefinalizând studiul. Totuși, ei subliniază că a existat o aderență dietetică ridicată pe parcursul studiului. Studiul sugerează că dietele care contribuie la o sarcină acidă dietetică mai mică oferă anumite beneficii și că efectul alcalinizant al unei diete vegane sărace în grăsimi ar putea ajuta la slăbire. De asemenea, este evidențiat un alt beneficiu potențial al urmaririi unei diete vegane sărace în grăsimi, care poate fi adoptată cu ajutorul experților în nutriție.
Această cercetare subliniază importanța de a urma o dietă bine echilibrată, adecvată în fructe, legume și alte alimente pe bază de plante. Această accentuare ar trebui să asigure că, indiferent de preferințele dietetice, o dietă echilibrată este benefică pentru menținerea unei sănătăți excelente.


