Skip to main content

Diete mediteraneene sau pe bază de plante: soluții pentru diminuarea riscului de constipație pe măsură ce îmbătrânim

Constipația cronică apare atunci când o persoană are dificultăți în a elimina scaunul timp de cel puțin trei luni sau mai mult. Deși persoanele de toate vârstele pot suferi de constipație cronică, aceasta este mai frecventă pe măsură ce îmbătrânim. Un nou studiu a descoperit că urmarea unei diete mediteraneene sau a unei diete pe bază de plante poate ajuta la reducerea riscului de constipație cronică la adulții de vârstă mijlocie și cei în vârstă. Studiile anterioare arată că între 15% și 30% dintre adulții cu vârsta de 60 de ani și peste au constipație cronică.

Constipația cronică este foarte frecventă în rândul persoanelor în vârstă și afectează semnificativ calitatea vieții. Aceasta impune, de asemenea, o povară substanțială asupra sistemului de sănătate, cu milioane de vizite la medicii de specialitate și în departamentele de urgență, precum și costuri medicale crescute. Pe măsură ce îmbătrânirea este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru constipația cronică, identificarea unor strategii preventive accesibile este esențială pentru reducerea suferinței personale și a utilizării serviciilor de sănătate.

Cercetătorii au evaluat aderența participanților la cinci tipuri de diete: dieta mediteraneană, diete pe bază de plante, diete sărace în carbohidrați, dieta occidentală și dieta inflamatorie. Aceste diete au fost alese pentru a reprezenta ghiduri dietetice bazate pe dovezi, cu beneficii cardiovasculare cunoscute, opțiuni populare de sănătate și tipuri tipice de diete moderne.

După analiză, cercetătorii au constatat că participanții care au urmat dietele mediteraneene sau pe bază de plante au avut un risc mai scăzut de a dezvolta constipație cronică. Această descoperire subliniază potențialul unei aderențe pe termen lung la diete bogate în legume, nuci și grăsimi sănătoase pentru a reduce riscul de constipație cronică, independent de aportul total de fibre. Aceste diete ar putea acționa prin modularea microbiomului intestinal, creșterea producției de acizi grași cu lanț scurt și reducerea inflamației sistemice, toate acestea contribuind la îmbunătățirea motilității și funcției intestinale.

Pe de altă parte, participanții care au urmat dieta occidentală sau dieta inflamatorie au fost mai predispuși să dezvolte constipație cronică. Datele sugerează că dietele bogate în alimente procesate, carne roșie și cereale rafinate, comune în dietele occidentale și inflamatorii, ar putea crește riscul de constipație cronică. Deși mecanismul prin care se produc aceste efecte nu a fost studiat, aceste diete ar putea promova inflamația intestinală și ar afecta negativ microbiota intestinală, subliniind importanța limitării unor astfel de tipuri de dietă pentru o sănătate gastrointestinală mai bună.

Cercetătorii intenționează să examineze profilul microbiomului la cei care consumă o dietă mediteraneană și nu dezvoltă constipație pe măsură ce îmbătrânesc și să-l compare cu cei care consumă o dietă occidentală și dezvoltă constipație. Dacă aceste studii vor susține o rațiune mecanică pentru dieta mediteraneană, se intenționează realizarea unui studiu pilot pentru a verifica dacă dieta mediteraneană poate trata persoanele în vârstă care au dezvoltat deja constipație cronică.

Un dietetician recomandă câteva sfaturi pentru a menține o rutină intestinală regulată și a reduce riscul de constipație cronică. Aceasta sugerează incorporarea a trei până la cinci porții de cereale integrale zilnic, cum ar fi ovăzul, quinoa și orezul, și alegerea a patru până la șase porții de fructe și legume variate, în funcție de sezon. De asemenea, este importantă hidratarea pe parcursul zilei cu apă, ceaiuri din plante sau ceaiuri negre și verzi.

Adăugarea de grăsimi sănătoase în gătit, consumul de alimente bogate în polifenoli, cum ar fi fructele de pădure și cacao, precum și mișcarea regulată sunt esențiale pentru menținerea sănătății intestinale. Consumul de alimente bogate în magneziu, precum semințele de dovleac și spanacul, este, de asemenea, important, deoarece un aport scăzut de magneziu este asociat cu constipația, în special la persoanele în vârstă. Prunele și kiwi pot fi adăugate ca snack-uri pentru a preveni constipația.

Respectarea unui program regulat de mese este crucială, deoarece organismul beneficiază de o programare care permite odihna și digestia adecvată. Este recomandat să se mențină orele de masă în jurul acelorași ore în fiecare zi pentru micul dejun, prânz și cină, având timp suficient între cină și ora de culcare.