Skip to main content

Diete pe bază de plante nesănătoase pot crește semnificativ riscul de boli cardiace

Un nou studiu a constatat că, deși multe alimente pe bază de plante sunt benefice pentru inimă, altele nu sunt la fel de sănătoase. Studiul a concluzionat că o dietă bogată în alimente pe bază de plante nesănătoase este asociată cu un nivel mai ridicat al unui biomarker cheie pentru atacul de cord.

Substituentele de carne pe bază de plante pot conține cantități mari de sodiu și sunt adesea procesate, ambele aspecte fiind dăunătoare pentru inimă. Studiul confirmă că alimentele pe bază de plante sănătoase pot fi benefice pentru inimă, însă nu toate alimentele de acest tip sunt sănătoase, iar cele nesănătoase pot fi la fel de dăunătoare ca omologii lor pe bază de carne.

Autorii studiului au evaluat asocierile dintre dietele pe bază de plante de diferite calități și trei biomarkeri cardiaci critici. În timpul interviurilor din cadrul sondajului NHANES, participanții au raportat consumul de alimente din ultimele 24 de ore, iar probele de sânge au fost prelevate pentru a măsura biomarkerii relevanți.

Biomarkerii de interes ai acestui studiu au fost troponina T cardiacă, troponina I cardiacă și N-terminal pro-B-type natriuretic peptide. Troponinele sunt indicatori ai deteriorării mușchiului cardiac, ceea ce semnalează un infarct miocardic. Peptidul este asociat cu insuficiența cardiacă. Aproximativ 50% dintre persoanele fără o istorie aparentă de probleme cardiace au niveluri subclinice de troponine. Deși aceste niveluri nu sunt de îngrijorare imediată, ele pot fi interpretate ca un semn de avertizare pentru posibile probleme viitoare.

Cercetătorii au utilizat baza de date MyPyramid Equivalents 2.0 a Departamentului Agriculturii din SUA pentru a clasifica fiecare aliment raportat în una dintre cele trei categorii: alimente pe bază de plante sănătoase, alimente pe bază de plante nesănătoase și alimente pe bază de animale. Analiza a arătat că respectarea unei diete pe bază de plante sănătoase a fost asociată cu o probabilitate cu 49% mai mică de a avea niveluri ridicate ale troponinei I cardiace. Persoanele care au urmat o dietă pe bază de plante nesănătoasă aveau o probabilitate cu 65% mai mare de a avea niveluri ridicate ale troponinei I cardiace.

Studiul nu a găsit o asociere puternică între alimentele pe bază de plante sănătoase sau nesănătoase și troponina T cardiacă sau N-terminal pro-B-type natriuretic peptide. Specialiștii în nutriție subliniază că alimentele pe bază de plante nu sunt automat mai sănătoase decât omologii lor pe bază de animale. Deși multe diete pe bază de plante pot reduce riscul cardiovascular datorită profilului lor nutrițional, nu toate alimentele pe bază de plante împărtășesc aceste beneficii.

Substituentele de carne sunt adesea surse frecvente de alimente nesănătoase ascunse în cadrul dietelor pe bază de plante, având adesea un conținut ridicat de sodiu, aditivi și grăsimi saturate, adesea provenite din uleiul de cocos. Uleiul de cocos sau de palmier este adesea adăugat pentru textură, dar este bogat în grăsimi saturate, care pot crește colesterolul LDL („rău”) și pot contribui la riscul de boli cardiace. De exemplu, unele burgeri pe bază de plante pot conține cantități similare de grăsimi saturate (6-8 grame) precum un hamburger din carne.

Alimentele pe bază de plante sunt adesea foarte condimentate pentru a imita aromele cărnii, ceea ce înseamnă un conținut ridicat de sodiu, un contributor major la hipertensiune. De exemplu, un piept de pui simplu poate avea 70 mg de sodiu (în patru uncii de pui), în timp ce un burger procesat pe bază de plante poate avea între 400–600 mg de sodiu.

Alte alimente pe bază de plante pot fi foarte procesate și pot include ingrediente care pot dăuna sănătății inimii, indiferent dacă alimentul este pe bază de plante sau de origine animală. Nivelul de procesare este un factor critic în determinarea cât de sănătoase sunt pentru inimă. În ceea ce privește sănătatea inimii, nu este vorba doar despre ce mănânci, ci și despre cât de procesat este alimentul.

Studiile sugerează că alimentele foarte procesate — fie ele pe bază de plante sau animale — tind să fie mai dăunătoare pentru sănătatea inimii decât alimentele întregi sau minim procesate. Procesarea poate include aditivi precum metilceluloza, amidonuri modificate, carragenan și gume, care pot declanșa inflamații sau probleme intestinale afectând microbiomul. Procesarea elimină, de asemenea, componentele benefice ale alimentelor naturale, cum ar fi proteinele izolate, diminuând profilul nutrițional al surselor de alimente integrale, cum ar fi lintea sau fasolea.

Obiectivul este de a maximiza nutrienții care protejează inima. Dacă doriți să înlocuiți proteinele de origine animală, este recomandat să căutați alimente cu conținut scăzut de grăsimi saturate și sodiu, cu aditivi și conservanți minimi. Alegeți ingrediente alimentare integrale bogate în proteine, fibre și fitonutrienți, cum ar fi fasolea, leguminoasele, tofu și tempeh. Pentru a evita alimentele procesate, fiți atenți la listele lungi de ingrediente pline de aditivi sau „arome naturale”. De asemenea, cuvântul „natural” este adesea un semn de avertizare. Alegeți opțiuni nesărate sau ușor sărate ori de câte ori este posibil. Căutați alimente recognoscibile, adică alimente integrale, și amintiți-vă că fibra ajută la scăderea colesterolului. Lintea, năutul și fasolea neagră sunt opțiuni bune. Căutați uleiuri precum uleiul de măsline, avocado sau canola. Evitați uleiurile de cocos sau de palmier, grăsimile saturate, sodiul și aditivii.