Skip to main content

Trei până la cinci cești de cafea pe zi, asociate cu o viață mai lungă și un risc redus de diabet

Un recent studiu revizuiește beneficiile pentru sănătate asociate consumului de cafea, luând în considerare cele mai recente date. Pentru majoritatea oamenilor, consumul moderat de cafea oferă avantaje pentru sănătate, inclusiv o mortalitate redusă și un risc scăzut pentru anumite boli, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2. Există, totuși, factori de considerat, cum ar fi consumul de cafeină în timpul sarcinii, băuturile decafeinizate și necesitatea unor cercetări suplimentare.

Beneficiile consumului de cafea

Revista Nutrients discută despre întrebările legate de cafea, inclusiv despre cum aceasta reduce riscul de mortalitate și riscul pentru mai multe boli. Studiile arată că consumul a trei până la cinci cești de cafea pe zi poate reduce riscul de boli cardiovasculare cu aproximativ 15%. De asemenea, cafeaua nu pare să crească riscul de cancer și poate ajuta la reducerea riscului pentru anumite tipuri de cancer, precum cancerul endometrial.

Cafeaua ar putea reduce, de asemenea, riscul de accidente și leziuni, crescând starea de alertă și mobilitatea. Ar putea reduce riscul problemelor respiratorii și mortalitatea asociată cu bolile respiratorii. De asemenea, cafeaua poate scădea riscul de diabet de tip 2, atât pentru cafeaua decafeinizată, cât și pentru cea obișnuită. Un meta-analiză a arătat că, pentru persoanele cu diabet, cafeaua poate reduce riscul de evenimente cardiovasculare, mortalitatea cardiovasculară și mortalitatea generală.

Consumul de cafea poate reduce riscul de tulburări cognitive cu 25%, iar asocierea este non-liniară. De asemenea, consumul regulat de cafea și cafeină poate reduce riscul de boala Parkinson și progresia acesteia. O revizuire amplă a concluzionat că cafeaua este asociată cu beneficii mai mari decât riscuri, cu cele mai mari beneficii provenind din consumul a trei până la patru cești pe zi.

Beneficiile și considerațiile asociate cafelei

Cafeaua ajută la echilibrarea glucozei și poate îmbunătăți toleranța la glucoză. Consumul de cafea cu cafeină înainte de exerciții poate crește nivelul de activitate fizică, contribuind la un indice de masă corporală mai mic. Unele studii sugerează că adăugarea de zahăr poate anula beneficiile cafelei, în special asupra riscului de depresie și asupra greutății. Totuși, adăugarea de smântână sau înlocuitori de cafea nu a fost asociată cu o creștere semnificativă a greutății.

Riscul de mortalitate ar putea rămâne scăzut pentru cantități mici de zahăr și grăsimi, dar adăugarea unor cantități mai mari ar putea anula efectele benefice. Consumul de cafea poate provoca, de asemenea, o cantitate mai mică de somn, dar momentul consumului poate ajuta la evitarea acestui efect. Deși cafeaua poate duce la creșteri temporare ale tensiunii arteriale, cercetările sugerează că nu există un risc pe termen lung, iar aceasta ar putea ajuta la reducerea tensiunii arteriale.

Revizuirea notează că consumul excesiv de cafea poate cauza anxietate și atacuri de panică, în special în rândul persoanelor care au deja un istoric de tulburări de panică. Se sugerează că consumul de cafea ar trebui să fie personalizat.

Considerații finale

Este posibil ca unele informații relevante să fi fost omise în această revizuire. Cercetările citate au avut limitări, iar majoritatea constatărilor rămân observaționale. Viitoarele studii ar trebui să se concentreze pe obiceiurile de consum de cafea în ultimele decenii, inclusiv preferințele pentru cafea cu cafeină versus decafeinizată, utilizarea de smântână și zahăr, printre altele.

În concluzie, pentru majoritatea adulților, consumul moderat de cafea, de obicei între trei și cinci cești pe zi, este asociat cu o longevitate crescută și riscuri reduse de multe boli majore, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet de tip 2, boli respiratorii și declin cognitiv.