Skip to main content

Un flavonoid prezent în ceai și ciocolată ar putea contribui la reducerea tensiunii arteriale

Un nou meta-studiu sugerează că flavan-3-olii, un tip de compus derivat din plante găsit în cacao, ceai, mere și struguri, ar putea fi utili în gestionarea hipertensiunii arteriale. Acești flavonoizi s-au dovedit a fi eficienți în îmbunătățirea funcției endoteliale, ceea ce poate influența semnificativ tensiunea arterială.

Autorii meta-studiului sugerează că flavan-3-olii ar putea fi considerați ca o adiție la modificările stilului de viață și la medicamentele prescrise în tratamentul hipertensiunii. În unele dintre cele 145 de studii controlate randomizate incluse în analiza meta-studiului, îmbunătățirile funcției endoteliale au fost comparabile cu cele obținute prin medicamentele antihipertensive.

Flavan-3-olii se găsesc în cafea, ceai, ciocolată neagră, cacao, mere și struguri. Participanții la studii au consumat extracte de cacao, ceai, mere sau struguri. Deși autorii studiului nu sugerează că flavan-3-olii ar putea înlocui medicamentele, ei observă că disponibilitatea și palatabilitatea acestor alimente ar putea oferi un suport suplimentar pentru persoanele care doresc să gestioneze hipertensiunea, reducând necesitatea unor medicamente suplimentare.

Analiza a constatat că compușii au reușit să scadă tensiunea arterială și să îmbunătățească funcția endotelială atât la indivizi sănătoși, cât și la persoanele cu hipertensiune. Beneficiile asupra funcției endoteliale au fost observate mai constant decât reducerile tensiunii arteriale. Scăderea tensiunii arteriale a fost observată cel mai frecvent la persoanele care aveau hipertensiune la începutul studiilor.

Endoteliul este un strat subțire de celule care căptușește vasele de sânge. Sănătatea acestuia reflectă elasticitatea sau rigiditatea arterelor și modul în care acestea își îndeplinesc rolul vital în menținerea unei tensiuni arteriale normale. De asemenea, endoteliul servește ca o barieră pentru a menține nutrienții în interior și toxinele în exterior, reducând adeziunea plaquetelor și formarea ulterioară a cheagurilor de sânge.

Funcția endotelială este măsurată prin dilatarea mediată de flux (FMD), iar chiar o mică creștere a FMD (aproximativ 1%) poate reduce riscul de boli cardiovasculare cu 8-13%. Flavan-3-olii sunt o subclasificare a flavonoizilor și sunt cel mai accesibili în alimentele neprocesate, cum ar fi ciocolata neagră și ceaiurile verzi sau negre, mai degrabă decât în ciocolata cu lapte sau ceaiurile aromatizate, deoarece procesarea poate distruge sau elimina compușii.

Atunci când ciocolata sau ceaiul sunt supuse unor procese extensive, cum ar fi adăugarea de zahăr, încălzirea sau tratamente speciale, acestea degradează sau elimină aceste compuși benefici. Ciocolata cu lapte, precum și ceaiurile instant sau aromatizate, conțin de obicei niveluri mult mai scăzute de flavan-3-oli din cauza procesării extinse și ingredientelor adăugate.

Alegerile alimentare pot determina și, în unele cazuri, influența tensiunea arterială, nivelurile colesterolului, greutatea, nivelurile de zahăr din sânge și inflamația. Dietele bogate în grăsimi saturate cresc nivelurile de colesterol LDL (colesterolul rău), sarea crește tensiunea arterială, grăsimile trans cresc nivelurile de colesterol, iar alimentele procesate cresc inflamația. Zaharurile adăugate din sucuri și cereale promovează rezistența la insulină, diabetul și obezitatea.

Pe de altă parte, dietele bogate în alimente integrale, legume, fructe, cereale integrale, magneziu și calciu contribuie la promovarea vascularizării sănătoase. Acestea scad inflamația și, astfel, promovează o tensiune arterială sănătoasă și un risc redus de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Modificările dietetice corecte au ajutat multe persoane să își reducă tensiunea arterială suficient pentru a reduce sau a opri medicamentele. Deși nu se discută suficient despre acest aspect, concentrarea asupra alimentației ar trebui să fie o parte mai importantă a modului în care prevenim și gestionăm bolile de inimă și complicațiile acestora.