De ce suntem atât de fascinați de beneficiile cafelei pentru sănătate
3 iunie 2025 – Cafeaua este personală. Este o drog. Este un ritual. Este sănătoasă. Sau nu? De-a lungul decadelor, studii au asociat consumul de cafea cu o viață mai lungă și un risc redus de o serie de probleme de sănătate. Recent, un studiu important a făcut valuri, legând cafeaua de îmbătrânirea sănătoasă – femeile care consumau cafea cu cofeină erau mai puțin predispuse să dezvolte probleme fizice, deteriorare cognitivă și boli cronice pe măsură ce îmbătrâneau. În ianuarie, un alt studiu a constatat că cei care beau cafea dimineața trăiesc mai mult decât cei care o consumă mai târziu în zi. O altă analiză recentă a sugerat că beneficiile legate de longevitate pot fi limitate la cei ale căror cafea nu conține mult zahăr adăugat sau grăsimi saturate.
„Cafeaua este ca versiunea științifică a unei celebrități – atrage atenția indiferent de situație”, a declarat o psihologă clinică. „Cred că asta se datorează faptului că depășește vârsta, cultura și statutul socioeconomic. Este o substanță pe care toată lumea o consumă și o savurează. Și este una dintre cele mai consumate substanțe psihoactive de pe planetă. Uităm că este de fapt un drog asociat cu o băutură plăcută.” Trei din patru adulți din Statele Unite declară că sunt consumatori de cafea. Jumătate dintre americani o beau zilnic. Acesta este un număr semnificativ disponibil pentru cercetători, care pot analiza nenumărate variabile și căuta asocieri. Dacă toți facem ceva și se dovedește a fi rău pentru noi – sau bun – oficialii din domeniul sănătății publice doresc să ne informeze.
Cafeaua este plină de micronutrienți, cum ar fi polifenolii care au beneficii antioxidante și antiinflamatorii, iar majoritatea cafelei conține, de asemenea, drogul cofeină. „Este o fereastră către creier și modul în care ceea ce punem în corpurile noastre ne afectează pe diferite niveluri, atât în mod pozitiv, cât și negativ”, a spus psihologul despre setea noastră și a cercetătorilor de a obține mai multe informații despre cafea.
Deci, va exista vreodată un verdict? Am fost dezamăgiți înainte. Prima dată a fost vinul roșu, lăudat ca fiind sănătos până recent, când toate alcoolul a fost descurajat. Și, la fel ca și cafeaua, ciocolata pare să oscileze mereu între sănătos și nesănătos.
„Vrem să avem obiceiuri sănătoase. Vrem să păstrăm acest ritual plăcut în viețile noastre, dar să ne asigurăm că nu ne sabotăm sănătatea”, a spus psihologul. „Și, cu cât obținem mai multe informații despre acest subiect, cu atât mai bine. Cred că ceea ce se întâmplă este că s-ar putea să existe o mică părtinire a clicurilor.” Iubitorii de cafea fac clic pentru a auzi confirmarea științifică că obiceiul lor este sănătos, iar cei care nu le plac cafeaua fac clic în speranța de a-și confirma alegerea de a evita băutura.
Fii sceptic cu privire la afirmațiile de sănătate despre cafea, în special pe rețelele sociale. Influențatorii din domeniul sănătății necalificați sunt peste tot în zilele noastre, așa că caută pe cineva cu acreditive care să citeze dovezi din reviste științifice. Afirmațiile extreme sau ultra-simple formulate în termeni absoluți sunt un semn că ar trebui să continui să derulezi.
Da. Dar beneficiile s-ar putea să nu se aplice tuturor. „Studiile observaționale mari arată în general o asociere pozitivă constantă între consumul moderat de cafea – adică două până la trei, poate patru căni pe zi – și riscul redus de mai multe boli, inclusiv boli cardiovasculare, boli hepatice sau cancer”, a declarat un dietetician nutriționist. Unii oameni s-ar putea să nu obțină toate aceste beneficii, a spus ea – cum ar fi cei care au o dietă bogată în polifenoli (de exemplu, iubitorii de afine) sau cei care nu beau cafea neagră, deoarece aceasta este ceea ce este de obicei studiat. Și chiar dacă bei doar câteva căni de cafea neagră și doar dimineața, acest lucru poate să nu fie sănătos dacă ai o afecțiune precum sindromul intestinului iritabil sau anxietatea.
„Cafeaua este cu adevărat o mină de aur pentru neuroștiinței și psihologi care doresc să studieze creierul”, a spus psihologul. „Îi oferă o bogăție de informații despre cum ceea ce punem în corpul nostru ne afectează. Și, ca psiholog, este incredibil de captivant și interesant să vedem cum ceva precum cofeina ne influențează somnul și starea de spirit.” Ambele experte au declarat că atunci când lucrează cu clienți care au anxietate sau probleme de somn, cofeina este unul dintre primele lucruri pe care le examinează. Majoritatea oamenilor nu își dau seama de impactul profund pe care îl poate avea asupra altor părți ale sănătății lor.
Psihologul a sugerat un exercițiu de „beverage mindfulness” pentru a examina relația ta cu cafeaua: Așează-te pentru a bea cafeaua (a merge cu mașina sau cu metroul nu contează). Respiră adânc pentru a simți aroma, poate învârte-ți mâinile în jurul canii pentru a simți căldura acesteia și folosește momentul pentru a încetini și a fi prezent. Aceasta poate fi rapidă, dar parcurge toate simțurile tale: gust, atingere, miros, vedere, chiar și auz. Înainte de a începe să bei, evaluează-ți nivelul de energie și starea de spirit fiecare de la 1 la 10. Pentru următoarea oră, urmărește cum te simți și la sfârșitul orei, evaluează din nou nivelul de energie și starea de spirit. „Pentru mulți oameni, după ce beau o cană de cafea, starea de spirit se îmbunătățește semnificativ”, a afirmat psihologul. Repetă experimentul în alte zile, poate consumând cafeaua neagră sau adăugând un aromat și vezi dacă rezultatele se schimbă.
Este posibil să descoperi că cafeaua îți afectează energia sau somnul sau că îmbunătățește relațiile tale prin adăugarea unui ritual la o întâlnire de cafea comună. Poate că cafeaua ajută la îmbunătățirea stării tale de spirit, iar cana aburindă și gustul familiar îți aduc pur și simplu plăcere. „Nu este nimic de care să te simți rău în legătură cu asta”, a spus psihologul.


